Verleng de levensduur van kleding met deze 3 tips

Duurzaamheid

Het is voor velen herkenbaar: je hebt een kast vol kleding maar een groot deel heb je al maanden niet gedragen. Sommige al jaren niet. Toch zijn er een paar kledingstukken waar je geregeld naar grijpt. Je omarmt ze en tijdens de coronaperiode léefde je erin. Nu we eindelijk weer op vakantie mogen, zijn het precies deze items die als eerste in de koffer belanden. Het zijn de ‘forever pieces’; de kledingstukken waar je maar niet op uitgekeken raakt.

Duurzame kleding wint van fast fashion

Steeds meer mensen hechten waarde aan deze tijdloze, duurzame kleding. Kledingkasten worden uitgemest en fast fashion laat men vaker links liggen. Eerlijke kleding, gemaakt met respect voor mens, dier en milieu wordt steeds vaker meegenomen in de overweging.

Wist je dat we bij Edberg Fashion eerlijk geproduceerde kleding vooropstellen? Zowel onze stofleveranciers als fabrieken bevinden zich in Europa, waardoor we dichtbij huis en maatschappelijk verantwoord produceren. Edberg Fashion werkt alleen met stofleveranciers en fabrieken die onze visie over duurzaamheid met ons delen.

Verduurzaming van de modesector

Dat de ecologische voetafdruk van de modeindustrie groot is, weten velen. Het ontwerpen van duurzame kleding met een lange levensduur draagt bij aan de verduurzaming van de modesector. Wanneer kleding een langere levensduur heeft, vermindert dit de noodzaak om een vervangend kledingstuk te kopen en te produceren, maar ook te wassen, leveren en verspillen.

Hoe de levensduur van kleding kan worden beïnvloed

Het verlengen van de levensduur van kleding wordt dus steeds belangrijker. Maar hoe zorg je voor duurzame kleding? De kwaliteit van de stof en het kunnen doorstaan van water, licht en warmte zijn natuurlijk belangrijke elementen. Een van de basis-jerseys van Edberg Fashion kan tot 300 keer gewassen worden voordat de kleur wordt aangetast.

Maar dan ben je er nog niet. Het verlengen van de levensduur van kleding start al in de ontwerpfase. Dus wat zijn de aspecten die prioriteit moeten krijgen?

  • Fysieke levensduur: kleding moet gedragen worden, dus kwalitatieve materialen en een hoogstaande afwerking zijn belangrijk.
  • Tijdloosheid: kleding die nu ‘on trend’ is, kan volgend jaar minder populair zijn. Kleding die met succes de wispelturige aard van stijl weet te doorstaan is écht duurzaam.
  • Eerlijkheid: kleding die eerlijk is ontwikkeld, dragen we met meer liefde. Leveranciers die aandacht besteden aan de verduurzaming van hun faciliteiten door middel van groene energie, gesloten waterkringloop en afvalbeheer krijgen bij Edberg Fashion voorrang.