Portugal: Dé bestemming voor kledingproductie

Portugal Textiles 1

Van oudsher wordt er al kleding geproduceerd in Portugal. Ook Edberg Fashion werkt samen met kledingfabrikanten in Portugal. De goede arbeidsomstandigheden, moderne naaitechnologieën en rijke historie in textiel maken Portugal de perfecte bestemming voor kledingproductie.

Edberg Fashion werkt met stofleveranciers en fabrikanten in Portugal. We werken met een aantal fabrikant al samen sinds 1987. Dat doen we weloverwogen en met goede redenen. Portugal heeft namelijk door de jaren heen wereldwijde erkenning en prestige verdiend voor zijn kwaliteit, innovatie, creativiteit en flexibiliteit als het gaat om kleding produceren. In dit artikel nemen we je mee in het verhaal van Portugal als textielland.

Kledingproductie in Portugal: een rijke historie

Portugal heeft een rijke historie in textiel- en kledingproductie. In de koloniale tijd werden al traditionele, Portugese kledingstukken gemaakt met katoen en zijde. De kennis en technologieën voor het produceren van kleding zijn toen ontstaan.

Toen in de 19e eeuw de linnenproductie ontstond, zaten de noordelijke regio's van Portugal hier bovenop. Dit deel van Portugal is namelijk goed bediend door watervoorziening via vele kleine rivieren. En water is noodzakelijk voor de textielindustrie. Nog steeds zijn de meeste kledingfabrikanten gevestigd in dit gebied ten noorden van Porto. Denk aan de regio’s Barcelos, Guimaraes en Braga. De fabrikanten die hier opereren zijn gespecialiseerd in een breed scala aan kleding.

Goede en ethische arbeidsomstandigheden

Een andere reden dat veel kleding in Portugal wordt gemaakt en dat Edberg Fashion kiest voor Portugal, zijn de goede arbeidsomstandigheden. Geschoolde arbeiders werken voor een gemiddeld salaris in vergelijking met andere Europese landen. Daarbij zijn de arbeidspraktijken in Portugal maatschappelijk verantwoord. Iets wat helaas niet vanzelfsprekend is in de kledingwereld. Portugal is lid van de meeste universele en regionale mensenrechtenverdragen, alle protocollen en convenanten van de Raad van Europa, de Verenigde Naties, de Internationale Arbeidsorganisatie, de UNESCO en de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht.

Kleding produceren in Europa

Ten slotte brengt het produceren van kleding in Portugal veel logistieke voordelen met zich mee. Doordat we dichtbij huis produceren, kunnen we sneller schakelen en leveren. Bovendien heeft het minder impact op het milieu. In Portugal wordt conform Europese milieuwetgeving geproduceerd. De afgelopen jaren was een van de belangrijkste prioriteiten in de textielindustrie het harmoniseren van systemen, procedures en processen met de milieunormen van de Europese Unie.

Al met al is de kledingproductie in Portugal erg aantrekkelijk. Vele grote en kleine kledingmerken hebben een Portugese kledingfabrikant gekozen. Van high-end merken tot bekende retailers. Zo ook Edberg Fashion.